محققان دانشگاه “دوک” دریافتند که کم کردن مصرف آنتیبیوتیک جهت مقابله با گسترش مقاومت بعضی از انواع باکتریها، به تنهایی نمیتواند راهکار مناسبی باشد.
باکتری های مقاوم با کم کردن مصرف آنتی بیوتیک شکست نمی خورند
عبارات مهم : آزمایش
به گزارش ایسنا و به نقل از فیز، علاوه بر ارتباط ژن هایی که مقاومت آنتی بیوتیکی را به ژن های دیگر انتقال یافته می کنند، بسیاری از باکتری ها طی فرایندی موسوم به “هم یوغی باکتریایی” (مکانیسم مبادله مواد ژنتیکی بین باکتری ها) ژن های را میان خود مبادله می کنند.
باکتریهای مقاوم با کم کردن مصرف آنتیبیوتیک شکست نمیخورند
عنوان مورد بحث این است که آیا سرعت فرایند هم یوغی به قدری است که بتواند قبل از آن که باکتری ها تحت تاثیرآنتیبیوتیک قرار گیرند، مقاومت آنتیبیوتیکی را به سایر ژن ها انتقال یافته کند یا خیر.
محققان دانشگاه “دوک”(Duke) معتقدند که در مطالعه تازه خود پاسخ قطعی این پرسش را یافته اند. این محققان طی مجموعه ای از آزمایش ها روی باکتری های قادر به همیوغی نشان دادند که تمام باکتری های مورد آزمایش ژنها را با سرعت کافی با هم تبادل می کنند به نحوی که مقاومت آنها در برابر آنتی بیوتیک حفظ می شود. با این حال نشان دادند که روش های جهت ایجاد اختلال در این فرایند و معکوس کردن روند مقاومت نسبت به آنتی بیوتیکی وجود دارد.
محققان دانشگاه “دوک” دریافتند که کم کردن مصرف آنتیبیوتیک جهت مقابله با گسترش مقاومت بعضی از انواع باکتریها، به تنهایی نمیتواند راهکار مناسبی باشد.
“لینگچونگ یو”( Lingchong You) استاد دانشگاه دوک و نویسنده مسئول این مقاله در این باره می گوید: هنگامی که نخستین بار داده ها را مشاهده کردم، نتیجه های بدست آمده بسیار تعجب برانگیز بود. جهت تمام باکتری های که مورد آزمایش قرار دادیم، میزان همیوغی سرعت کافی داشت به طوری که اگر آنتی بیوتیک استفاده نمی شد مقاومت ژنی حفظ می شد، حتی اگر ژن ها هزینه بالایی داشته باشند.
بیشتر مقاومت آنتی بیوتیک از طریق گزینش طبیعی زیاد کردن و گسترش می یابد. اگر یک باکتری ژنهای مقاوم به آنتیبیوتیک داشته باشد، این شاخصه به سرعت به نسل بعدی ژن ها انتقال یافته میشود.
پرفسور “یو” افزود: بعضی مطالعات به چگونگی حفظ مقاومت آنتیبیوتیکی از طریق همیوغی علیرغم هزینه بر بودن آن پرداختند، ولی متاسفانه تاکنون آزمایش های دقیقی جهت رسیدن به یک جواب قطعی صورت نگرفته است.
باکتریهای مقاوم با کم کردن مصرف آنتیبیوتیک شکست نمیخورند
“آلیسون لپاتکین”( Allison Lopatkin)، دانشجوی دکترای دانشگاه دوک و نویسنده اول مقاله، میزان همیوغی و مقاومت آنتی بیوتیکی در پاتوژن ها را بیش از یک ماه مورد بررسی دقیق قرار داد. در پروژه دیگر که در مرکز سلامت دوک انجام شد سویه های (یاخته هایی که در کشت خالص از یک یاخته به دست آمده اند) بدست آمد و با استفاده از آنها پرفسور “یو” به بررسی میزان شیوع همیوغی در میان پاتوژن ها پرداخت.
بنا به نتیجه های این تحقیق حدود ۳۰ درصد از پاتوژن های باکتریایی که به وسیله پرفسور یو مورد آزمایش قرار گرفتند مقاومت را از طریق همیوغی گسترش می دهند. و از این تعداد ۹ مورد جهت بررسی زیاد به وسیله لپاتکین گزینش شدند تا میزان حفظ مقاومت آنها در غیاب آنتیبیوتیک ها بررسی شود.
محققان دانشگاه “دوک” دریافتند که کم کردن مصرف آنتیبیوتیک جهت مقابله با گسترش مقاومت بعضی از انواع باکتریها، به تنهایی نمیتواند راهکار مناسبی باشد.
نتایج نشان میدهد که دست کم جهت باکتری های که مقاومت ژنی را انتقال یافته می کنند، صرفا عوض کردن میزان آنتی بیوتیک مصرفی نمی تواند به روشن شدن مسئله گسترش مقاومت آنتی بیوتیکی کمکی کند.
بنا به گفته پرفسور “یو” و لپاتکین جهت رسیدن به هر نوع پیشرفتی در این زمینه مورد نیاز است که داروهای آنتی بیوتیکی هم بتوانند فرایند انتقال ژنی را متوقف کنند و هم میزان انتقال آنها از طریق تکثیر کم کردن یابد. خوشبختانه چنین داروهایی در حال حاضر وجود دارند و مورد نیاز نیست منتظر کشف آنها شویم.
باکتریهای مقاوم با کم کردن مصرف آنتیبیوتیک شکست نمیخورند
لپاتکین در ادامه خاطرنشان کرد: ما آزمایش های یکسانی را هم با دارویی که فرایند همیوغی را متوقف می کند و هم دارویی که باعث از بین رفتن مقاومت ژنی می شود انجام دادیم. در نتیجه بدون حضور آنتیبیوتیک توانستیم مقاومت باکتریایی رادر ۴ پاتوژن مورد آزمایش معکوس کرده و از انتقال آن به بقیه ژنها جلوگیری کنیم.
یکی از داروهای مورد آزمایش داروی طبیعی خوش خیمی و دیگری داروی ضد روانپریشی مورد تایید شرکت غذا و داروی امریکا بود.تیم تحقیقاتی می توانند این ترکیب تازه را که می تواند مقاومت آنتی بیوتیکی را معکوس کند، به ثبت برساند ولی امیدوارند که تحقیقات زیاد در آینده راهکارهای بهتری را در این زمینه پیش رو بگذارد.
نتایج مربوط به این تحقیق به صورت آنلاین در مجله Nature Communications قرار گرفت.
واژه های کلیدی: آزمایش | انتقال | باکتری | باکتری | آنتی بیوتیک | اخبار پزشکی